2004 Zuid-Afrika

Op deze weblog staan onze voorbereidingen en belevenissen m.b.t. onze reis naar Zuid-Afrika. Overname van tekst en foto's is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming. Stuur een bericht naar ons om toestemming te vragen.

zaterdag, oktober 16, 2004

Wilderness e.o.

Daar zijn we weer. Alles is nog steeds goed met ons. Totaal hebben we nu zo'n 1500km gereden. Gisteren mislukte alles wat we graag wilden. Of het viel tegen of we konden bepaalde plaatsen niet vinden. De bewegwijzering is niet wat het in Nederland is. Gisteren ook wel weer walvissen en dolfijnen gezien, maar alleen de rugvinnen en staarten. Om gek van te worden. Dus Albert, we hebben zat walvissen en dolfijnen gezien (vandaag nog een school van 20 dolfijnen) maar ze willen het water maar niet uit.
Vandaag wat rondgereden in de omgeving van Wilderness zelf. Aangehouden door de politie voor een routine 'Crime' control. Niets aan het handje natuurlijk maar Bert had z'n rijbewijs in een heuptasje onder de lange broek. Die agent vond het erg grappig dat Bert daar zijn rijbewijs uithaalde. Maar goed, vandaag best wel leuke routes gereden maar we zijn hier nu wel zo'n beetje uitgekeken. Het wordt tijd om weer verder te gaan en dat doen we morgen. Dit is op zich niet zo'n lange rit (goed een uur) maar we gaan een omweg maken via een aantal bergpassen. We hebben een volle dag in Oudtshoorn dus we willen zoveel mogelijk van de omgeving zien.
We laten het hier maar weer bij voor vandaag. Allemaal de groetjes.

donderdag, oktober 14, 2004

Stellenbosch en Wilderness

Vanavond rond 17.30 uur zijn we aangekomen in Wilderness. Vanmorgen zijn we al om half negen vertrokken dus het was een lange dag. We zijn via Hermanus gegaan om walvissen te zien. Nou, walvissen genoeg gezien maar ze wilden niet uit het water komen. We hebben een paar fotos gemaakt maar we zullen met de loep de walvissen moeten zoeken. In Wilderness en omgeving schijnen dolfijnen en walvissen voor te komen dus we blijven hopen.
Het was vandaag wel een mooie route. Ik heb fotos vanuit de auto moeten nemen want Bert is moeilijk de auto uit te krijgen. Hij was bang dat we te laat in het hotel zouden aankomen. Er schijnen in ZA ook geiten te zijn en ik had ze nog niet gezien. Aangezien we met 120 wat dieren voorbij scheurden kon ik niet zien of het nu geiten waren of pasgeschoren schapen. Het zullen wel geiten geweest zijn want de schapen worden in de lente vast niet geschoren. Wat ook wel leuk was dat een weg overging in een snelweg. Direct na het bord snelweg volgde een bord Overstekende koeien 5 km. Nou, mocht je ze al op tijd zien op die heuvelachtige wegen dan ben ik bang dat je niet meer op tijd kunt stoppen. Maar goed, het is bij ons goedgegaan. Het kan zijn dat we vlakbij Wilderness zijn geflitst. We reden eigenlijk helemaal niet te hard, ietsje harder dan 60. Maar het kan ook voor diegene op de andere baan zijn want die mocht maar 40. Dat wordt nog spannend. De boetes zijn hier niet mals.
Het was vandaag weer een heel warme dag. Toen we in Wilderness aangekomen waren was het behoorlijk bewolkt en een stuk koeler. Dat was daar al de hele dag zo geweest. En we hebben weer een kamer.... Echt een plaatje. Een minpuntje is dat het lang duurt om het hoekbad vol te laten lopen. En omdat we moe waren hebben we maar een tafel besproken in ons hotel -de beste in de buurt, echt waar- en daar hebben we toch weer lekker gegeten. Ik zal jullie niet vermoeien met de lekkernijen die we gehad hebben. Maar dit gaat zo niet goedkomen. We vervetten hier. Nou, we breien er maar weer een eind aan. Oh ja, en Veer, we hebben een uitgebreide beschrijving van het Kasteel en alles wat daar is dus daar krijg je later wel een kopietje van.
Iedereen maar weer de groeten. Ik weet niet of we morgen weer zullen internetten want het gaat hier met een telefoonlijntje en het is wel erg duur. Tot horens/mails.

woensdag, oktober 13, 2004

Stellenbosch en de wijnroute

Vandaag hebben we een deel van de wijnroute gereden. We hebben 1 wijnhuis bezocht, Boschendal. We zijn via Franschhoek (met sch) gegaan en dit was een prachtige route. Ook nog even naar Gordon's Bay geweest maar dat was echt niets. En daar hebben ze ook een heel vreemde manier om je parkeergeld te betalen. Je staat met je auto op een nummer en dit nummer toets je in op een apparaat en dan gooi je er geld in. Heel vreemd. Hoe verzinnen ze het. De terugweg ging via Summerset West en dat was al met al best een drukke route. Morgen moeten we weer een deel van deze route.
Morgen wordt een lange reisdag. Hopelijk zien we nog walvissen bij Kleinmond of Hermanus. Het is waarschijnlijk al met al wel zo'n 400 km rijden naar Wilderness. Maar daar zijn we dan ook drie nachten.

Leuk trouwens die reacties van jullie. Vooral doorgaan hiermee. Als we morgenavond in het hotel internet hebben dan laten we nog wat van ons horen. We moeten er nu mee kappen want de internet-tent gaat dicht. Groetjes allemaal.

dinsdag, oktober 12, 2004

Kaapstad en Stellenbosch

We zijn vanavond (12/10) aangekomen in Stellenbosch. Dat was nog een hele tour maar daarover later. We lopen een dag achter dus we zullen jullie eerst nog even updaten over gisteren.
Gisteren eerst Signal Hill, een heuveltje van 350 mtr, opgereden. Vanaf hier had je een mooi uitzicht op de Tafelberg. Verder was daar niets te beleven dus toen met de auto terug richting centrum. We wilden er een rustig dagje van maken. Eerst Het Kasteel bezocht, eigenlijk geen kasteel maar een fort uit de VOC-tijd. Er was een expositie met allerlei zaken zoals oude meubelen, schilderijen, aardewerk etc. Wel leuk om te zien. Toen wilden we nog even het echte centrum bekijken. Daar was echt niets te beleven. We wilden ook nog naar het Victoria en Alfred Waterfront kijken. Nou, veel luxe winkels puur voor de toerist. We hebben daar een poosje rondgestruind en alleen een starterspakket voor de mobiele gekocht. Dat was ook een verhaal. De adviesprijs voor zo'n pakket is R149, bij de Vodawinkel betaal je R59 en wij hebben 'm bij de Pick & Pay gehaald voor R7.99. En weet je wat: ze ronden hier af naar beneden, dus R7.95. Kunnen ze in Nederland nog wat van leren. 's Avonds weer lekker gegeten (de broeken passen nog steeds) bij Theo's Grill. Deze zaak is gespecialiseerd in seafood en steaks. Nou, die steaks waren echt enorm (lekker). Na een dag niets doen ben je vermoeider dan wanneer je echt iets onderneemt.

Vandaag dus naar Stellenbosch met een omweg want anders ben je er binnen het uur. En we willen natuurlijk wat van Z-A zien. Nou, en wat voor omweg. We gingen direct al niet helemaal goed dus het was weer improviseren welke weg we moesten nemen. Uiteindelijk goed terecht gekomen en zo hebben we via Millnerton, Bloubergstrand en Melkbosstrand (of zoiets) Tulbag bereikt. Hier staan allemaal gerestaureerde huizen uit de 18e en 19e eeuw met Nederlandse gevels. Alle huizen in de Kerkstraat zijn tot nationaal monument verklaard. Hier is ook een beroemd restaurant en wijnproeverij Paddagang. Wij hebben er wat gedronken. Ondertussen begon het al aardig warm te worden. Gelukkig hebben we airco in de auto. Toen moesten we op een weg uitkomen naar Wellington, de R303. Er werd ergens iets aangegeven maar daar stond R301 bij. Kan niet goed zijn, dachten wij dus maar doorgereden. Bleek dit uiteindelijk toch de juiste weg te zijn. De R303 hebben wij niet gevonden. In de nieuwste wegenkaart van de huurmij. staat ie dus ook niet meer. Wel in onze routebeschrijving. Een minpuntje. De omschrijvingen van de reisorganisatie blijken niet altijd even duidelijk te zijn. Goede leer voor ons; we moeten de route vantevoren goed doorspitten. Uiteindelijk zijn we even voor zessen aangekomen in het hotel. En wat denken jullie: weer een hele mooie kamer! Wij hebben een reis met standaard kamers geboekt maar we zitten nu (vervelend) in een 4-sterren hotel. Het is lang niet zo'n gezellig hotel als de vorige. Hoe meer sterren, hoe formeler het personeel.

Morgen gaan we eerst de omgeving van Stellenbosch en Franshoek even bekijken, de wijnroute. Bert mag niet drinken vanwege het autorijden, dus dat wordt geen wijn proeven :-(. Maar dan nemen we maar een flesje om op de kamer op te drinken.
Het autorijden gaat heel goed (zegt Bert zelf). Ik heb nog geen meter gereden maar dat zal nog wel gebeuren. Een keer moet de eerste keer zijn. Maar dan wel graag op een rustige weg.
Het wordt hier morgen erg warm, 27 graden. De zon brandt direct erg op je huid dus dat is wel oppassen. Kunnen we eindelijk de korte broeken aan.

Tot zover maar weer deze keer. Misschien morgen meer.
Hartelijke groeten, Bert en Yvonne

zondag, oktober 10, 2004

De Tafelberg

Alweer een berichtje van ons. Vandaag zou het een goede dag worden om naar de Tafelberg te gaan. Als ze dat zeggen, dan moet je gaan. Het kan zo zijn dat ie dagen achter elkaar dicht is. Er stond behoorlijk wat wind maar desondanks ging de kabelbaan toch. Het was behoorlijk koud, zo'n graadje of 8 met een harde wind. We hadden goed zicht en hebben daar dan ook een paar uurtjes rondgelopen. Die kabelbaan gaat echt snel. Binnen 5 minuten ben je op de Tafelberg. We moeten er niet aan denken om die Tafelberg op te klimmen. Maar het uitzicht was prachtig.

Hierna zijn we naar The Kirstenbosch Botanic Garden gegaan. Het was een lekker temperatuurtje om naar al die bloemen en planten te kijken. Erg veel mooie protea's maar er was natuurlijk nog veel meer te zien. Het was ook nu niet echt druk ondanks dat het zondag was. Volgens ons waren er wel veel Zuid-Afrikanen maar ja, er lopen zoveel nationaliteiten rond.

Vanavond lekker gegeten in Food Affair. Tegenover dit restaurant is een internetcafe en daar zitten we dus nu (as we speak). Het eten gisteravond in The Top of the Ritz was erg lekker. Bert had Kudu-biefstuk en ik een gewone steak. Voor Nederlandse begrippen was The Top goedkoop; voor Zuid-Afrikaanse begrippen waarschijnlijk duur. Maar daarvoor zijn we nog te kort in Z-A om dit te kunnen beoordelen. Kaapstad schijnt op zich wel duurder te zijn dan de rest van Z-A vertelden gasten in het hotel.

Morgen willen we een rustig dagje hebben. Wat rondslenteren in the Waterfront en eventueel (als de zee niet te ruig is) naar Robbeneiland. Hopelijk hebben we morgen weer wat te vertellen. Allemaal de hartelijke groeten.