2004 Zuid-Afrika

Op deze weblog staan onze voorbereidingen en belevenissen m.b.t. onze reis naar Zuid-Afrika. Overname van tekst en foto's is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming. Stuur een bericht naar ons om toestemming te vragen.

donderdag, oktober 21, 2004

Oudtshoorn, Graaff Reinet en Bloemfontein

We zijn weer in de lucht. Als jullie een gewone email willen sturen (dus niet via de weblog) doe het dan via de tiscali-mail. Dan hoeven we maar 1 webmail te openen en deze lukt soms zelfs niet. Zoooooo langzaam.
We lopen een eindje achter dus van start maar. Maandag gingen we dus van Oudtshoorn naar Graaff Reinet. Dit was een lange rit (370km ongeveer) en de eerste stop was in Willowmore voor een kop koffie bij een vreemde mevrouw.. Verder was er in het dorp niet veel te doen dus maar door. We zijn de rest van de rit bijna in een keer doorgereden. We hebben nog een foto van het begin van de Great Karoo. Het lijkt wel een maanlandschap, erg kaal. Aangekomen in Graaff Reinet redelijk snel het guesthouse 'Andries Stockenstrom'. Een beetje een rare ontvangst door een kokkie. We kregen een kop koffie en toen maar op weg naar the valley of desolation. We zijn hier maar een dag. Op weg naar the valley was er eerst nog een gedeelte van een natuurpark. Er zijn er een stuk of 4 bij elkaar. The valley vond ik niet zo bijzonder want eigenlijk is de hele omgeving zo kaal. Het waaide daar behoorlijk en het weer was bewolkt en regenachtig. Na the valley zijn we nog een game viewing zone ingegaan. Dit is een gebied waar je zelf met de auto door mag rijden en waar buffels, wilde- en hartebeesten, springbokken, gemsbokken, zebra's en andere kleinere dieren te zien zijn. We hebben een heel aantal van de grote dieren gezien. Ook zebra's maar dan wel met de verrekijker; die stonden heel ver weg. Dit was een leuk maar hobbelig ritje over grind/gravel. Toen weer terug naar het guesthouse. Inmiddels was de eigenaresse daar en toen kregen we een hele andere ontvangst. We kregen een karafje wijn en konden gaan zitten. Ze gaf enige uitleg en ze stelde ons voor aan onze buurman Christiaan, een Afrikaner die op zakenreis was. We werden tussen 19.00-19.30 uur verwacht op het terrasje voor een aperitiefje en we schoven aan bij Christiaan. Hij sprak in het Afrikaans (de eigenaresse Beatrice trouwens ook, erg leuk mens) en wij in het Nederlands met af en toe een woordje Afrikaans. Baie leuk. Christiaan heeft voor ons een wijntje uitgezocht en Beatrice kwam langs voor het menu. Uiteindelijk hebben we weer verschrikkelijk lekker gegeten en hele interessante gesprekken gehad met Christiaan. Het is te veel om nu allemaal te vertellen. Toen we na het eten weer op de kamer kwamen stond er een karafje water, een chocolaatje, het bed was opengeslagen en de lampjes in de kamer brandden. Service van de zaak.
De volgende morgen op tijd op want het is een nog langere trip dan gisteren. Op naar de Oude Kraal, 35km onder Bloemfontein. De dag begon met regen en dat was erg jammer want ik had nog wat foto's willen maken. Even geld gehaald, getankt en toen op weg. We kwamen door bergpassen van bijna 1800 mtr hoogte. En veel regen. De Zuid-Afrikanen zijn blij met de regen want de winter is veel te droog geweest. En nu komt de zomer er aan dus dat wordt moeilijk. Verder was er onderweg niet zo heel veel te zien. Ja, mooie landschappen die nu wat meer 'safari-achtig' worden maar het is iedere keer anders. Op foto's zal het voor jullie allemaal hetzelfde lijken. Uiteindelijk dus bij onze afslag aangekomen en nu zouden we 7km gravel/grind krijgen. We slingerden de rimboe in en we dachten: Waar komen we nu terecht? Het was echter de moeite waard maar er is in de verre omtrek geen winkel, geen huizen, niets. Je bent dus helemaal afhankelijk van het guesthouse. Het diner was inbegrepen en het was een 6(!)-gangen diner. In Graaff Reinet al zo lekker gegeten en nu dit weer. Dit wordt een drama en we moeten thuis op dieet denk ik. Het eten was heerlijk maar dit is ook een van de 'Good Cooks'-organisatie waar schijnbaar goede chefkoks bij aangesloten zijn. Beatrice was ook een van hen. Er liep op het terrein een eland rond. Je kon er in de buurt komen (Bert heeft hem zelfs geaaid) maar is ook niet helemaal betrouwbaar. De Oude Kraal is een nog werkende farm uit 1885 maar daar hebben wij verder niet zoveel van gezien. Wel veel ongedierte.

Vanmorgen na het ontbijt dus vertrokken naar Bloemfontein. Toen Bert de tassen in de auto zette stond er een mannetje bij de auto. Hij had de auto gewassen (ongevraagd maar het was wel nodig) en wilde natuurlijk graag vangen. De emmers en een potje met geld stonden naast de auto zodat we het vooral maar zouden zien. Hij was gelukkig met z'n tip. Nu zitten we dus in Bloemfontein te internetten. We hebben geen idee of we in het hotel van vanavond kunnen internetten dus voor de zekerheid nu maar. Dan hebben jullie weer wat leesvoer. Alles is nog steeds goed met ons dus no worries. Tot de volgende keer.

2 Comments:

  • At 22 oktober, 2004 21:11, Anonymous Anoniem said…

    Dag bert en yvonne, tjonge wat een avontuur. We zouden erg graag bij jullie willen zijn. Het lijkt ons fantastisch. We zijn erg benieuwd naar jullie foto's. Wat leuk dat jullie ook echt op plekken komen die niet super toeristisch zijn. Prachtig. Nou hier is alles goed en we kijken al weer uit naar jullie volgende avontuur! Doe voorzichtig en knuffel van ons allemaal. Jaap, hilma, gijs en jullie emailster Vera.

     
  • At 23 oktober, 2004 11:59, Anonymous Anoniem said…

    Hallo luitjes,

    Hier een berichtje van ons. Het is wat laat maar we hadden het nog zo druk met het monteren van de film van Ierland. Is nu af(HOERA). Jullie beleven en zien veel. Zijn stinkend jaloers op jullie(grapje)maar het is jullie van harte gegund en jullie sociale gedrag om er niet alleen van te genieten staat jullie alleen maar te prijzen.
    De site ziet er mooi uit en is nog gebruiksvriendelijk ook. Leuk dat jullie bij het maken aan mij gedacht hebben want zelfs ik kan er mee uit de voeten. komen er ook nog recente foto's of zijn die er al en heb ik ze over het hoofd gezien. Vooral de walvissen zijn leuk. Wij hebben ze in Canada gezien maar daar wilden die krengen ook niet goed boven water komen.

    Oke, dat was dan even een kort commentje. Nog heel veel plezier en wees voorzichtig met wilde dieren en bij het oversteken.

    groetje van Roel en Sien

     

Een reactie posten

<< Home